Schipholwakes
Om te herdenken, te bezinnen en te veranderen

--:: H O M E - P A G E ::-

Wake bij Schipholgevangenis 2006

Avond- en Nachtwake Schiphol gevangenis in de nacht van 26 op 27 oktober 2006

Klik hier voor een fotoverslag van de grote nachtwake bij het hek van de Schipholgevangenis in de nacht van 26 op 27 oktober 2006

 

Sprekers waren toen:

De wake begon op donderdagavond 26 oktober om 21:00 uur en liep door tot vrijdagochtend 8:00 uur. Vanaf 22:00 uur waren er overlevenden van de brand aanwezig.

Protest tegen asielbeleid bij herdenking Schipholbrand (2006)

SCHIPHOL - ANP - Tientallen belangstellenden hebben zich donderdagavond verzameld bij het cellencomplex op Schiphol-Oost om de brand van een jaar geleden te herdenken. De wake die de hele nacht zal duren wordt door velen ook aangegrepen om te protesteren tegen het asiel- en uitzettingsbeleid van Nederland.

'We staan hier uit schaamte, we zijn een protest begonnen dat niet mag verstommen´, zei de dichter Huub Oosterhuis. Ook zong een protestkoor leuzen als 'Verdonk-eremaan je medemens niet'
Bij de brand kwamen elf gedetineerden om het leven. Vijftien anderen raakten gewond. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

De wake bij het cellencomplex begon met het voorlezen van de namen van de elf omgekomen gedetineerden, daarna staken mensen bloemen in het hek van het detentiecentrum. Aan de hekken hangen elf grote kaarsen met de namen van de slachtoffers. 'Er zijn niet elf omgekomen, maar elf keer één mens', zo sprak Huub Oosterhuis de menigte toe.

Gedurende de hele nacht zullen mensen waken bij de ingang van het cellencomplex. De organisatie riep de mensen op vreedzaam de nacht in te gaan.

Voorafgaand aan de wake werd in de Dominicuskerk in Amsterdam een speciale kerkdienst gehouden waar overlevenden spraken.

Niet alleen bij het cellencomplex wordt de fatale brand herdacht. Op tal van plaatsen in Nederland zoals in Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Zwolle, worden wakes gehouden.

Bericht op de website www.nu.nl
Wake
Als rond kwart voor elf een groep van twintig nabestaanden en overlevenden bij het cellencomplex aankomt, verstommen de gezangen en gesprekken. Alleen de harde wind is te horen. De nabestaanden lopen direct naar het hek. Ze huilen en bidden. Geëmotioneerd proberen ze de kaarsen aan te steken.

Eén van de overlevenden sprak de menigte toe. Hij zat in cel vijf van het blok waar de brand uitbrak, zijn celgenoot kwam om. "We leven nog steeds maar zijn eigenlijk niet levend. Ik ben gebleven maar slik nu tien tabletten per dag. Is dit vrijheid?"
Tot vrijdagochtend 8.00 uur zullen mensen waken bij de ingang van het cellencomplex en hun verhaal vertellen over die vreselijke nacht.

Voorafgaand aan de wake is in de Dominicuskerk in Amsterdam een speciale kerkdienst gehouden waar overlevenden spraken. Vrijdagochtend zal, tot grote ontevredenheid van vele aanwezigen, minister Verdonk bij het cellencomplex aanwezig zijn om het officiële gedenkteken te onthullen.

Schipholbrand is nog 'open wond'

artikel op website www.nrc.nl - Binnenland 27-10-2006
Gisteren en vanochtend werd de brand in het cellencomplex op Schiphol herdacht. Nabestaanden kwamen aan het woord. 'Ik kon niet geloven dat mijn vader in die kist lag.'

Amsterdam/Schiphol, 27 okt. Een Roemeense man, in het zwart gekleed, houdt in de Amsterdamse Dominicuskerk duim en wijsvinger tegen zijn gesloten ogen. Als hij ze opent, zijn ze roodomrand. Zijn zoon, Georghe Sas, was met 21 jaar het jongste slachtoffer van de brand in het detentiecentrum Schiphol, waarbij een jaar geleden elf doden vielen. Hij kwam illegaal naar Nederland om te werken, en werd aangehouden na een ongeluk met zijn brommer.

Met een tiental andere nabestaanden bezocht vader Sas gisteren de Amsterdamse herdenkingsdienst voor de slachtoffers, die omkwamen bij de nachtelijke brand in cellenblok K op Schiphol-Oost. Vijftien mensen raakten gewond. Het onderzoek naar de toedracht van de brand leidde tot het aftreden van de ministers Donner (Justitie, CDA) en Dekker (Volkshuisvesting, VVD).

De dienst in Amsterdam was een van ruim tien bijeenkomsten in heel het land. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) en minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) legden vanochtend bloemen bij het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers bij het detentiecentrum op Schiphol. Ook enkele andere aanwezigen, onder wie waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer Tineke Netelenbos, legden bloemen.

In de Amsterdamse Dominicuskerk spraken nabestaanden en overlevenden, en enkele gasten onder wie oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn. Hij noemde de brand "een open wond in de canon van onze geschiedenis". Hij hekelde het optreden van de overheid en zei dat brandveiligheid blijkbaar "de sluitpost is van het beleid".

Enkelen hebben de herdenking niet kunnen bijwonen doordat ze Nederland niet inkwamen. Zo ook Hossein Sahin, zoon van het 51-jarige slachtoffer Kemal Sahin. Hossein is asielzoeker. Bij de Duitse grens werd hij gisterochtend aangehouden en teruggestuurd. Zijn neef las daarom zijn toespraak voor. Over het moment dat hij zijn vader kwam identificeren, dagen na de brand, zei hij: "Alleen door de foto's te zien wist ik het zeker: die man was mijn vader."

Nabestaanden van de slachtoffers en overlevenden vervoegden zich na de kerkdienst bij de wake bij het cellencomplex op Schiphol. Van de brand zelf is daar niets meer te zien. Wie een rondje rond het detentiecomplex wil lopen, wordt tegengehouden door de politie.

"De 'wakerij' is daar", wijst een agent naar de ingang van het complex. Rond middernacht stonden daar ongeveer honderd mensen, veel van dezelfden die ook vorig jaar bij de diverse wakes aanwezig waren.

Hossein Sahin, wiens vader vorig jaar omkwam in cellenblok K, had een boodschap aan de Nederlandse politiek. "Ik wil Verdonk groeten", las zijn neef voor, "en haar vragen niet hetzelfde te doen met andere vaders."

PROGRAMMA SCHIPHOLWAKE 26/27 OKTOBER 2006

21.00 begin wake
21:00 - 21:10 welkomstwoord Frits ter Kuile - namen noemen, bloemen in hek
21:10 - 21:20 toespraak Huub Oosterhuis
21:20 - 21:30 Morrend Volk
21:30 - 21:40 Alie Westerhuis
21:40 - 21:50 samen lied zingen
21:50 - 22:00 Chris Keulemans van Royaal Gebaar
22:00 - 22:10 Theo Wijngaard van Amnesty
22:10 - 22:20 Morrend Volk 2e keer
 
22:00 à 22:30 mensen van Dominicuskerk komen aan
 
Dan begint tweede blok, waarin de nabestaanden centraal staan.
= namen noemen, kaarsen aansteken, stenen neerleggen, stilte, meer bloemen in hek
= gebeden Mimoun Ouariachi
= getuigenissen van overlevenden en nabestaanden
= afgewisseld door het Morrend Volk als die er nog zijn; of samen liederen zingen uit onze wakebundel
= Geesje Werkman spreekt namens de Raad van Kerken
 
0:00 - 1:30 Dieptepunt. Wake geleid door Frits ter Kuile.
 
Daarna ieder heel uur wake van 20 minuten.
 
8:00 einde

Over deze organisatie | Site Map | Disclaimer | Contact | ©2007 www.schipholwakes.nl